Επιλέξτε την κατηγορία
που θέλετε...

Τι είναι το ΕΜDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing);

Ενδείξεις - Εφαρμογές

Αποτελεσματικότητα

Πώς εφαρμόζεται το ΕΜDR στην πράξη;

Πότε και σε ποιους ενδείκνυται η εφαρμογή του EMDR;

 

EMDR

Tί είναι το EMDR; ( Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών Κινήσεων );

Η πρωτοποριακή μέθοδος EMDR είναι μια συνθετική μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία συνδυάζει αρμονικά πολλά επιτυχή στοιχεία από διάφορες αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: ειδικότερα ενσωματώνει στοιχεία από την προσωποκεντρική, την ψυχοδυναμική,  τη γνωσιακή-συμπεριφορική, τη διαπροσωπική  θεραπευτική προσέγγιση, τη σωματική ψυχοθεραπεία καθώς και την θεραπευτική ύπνωση (Shapiro 2001). Τα στοιχεία αυτά εντάσσονται  σε δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να επαυξάνουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Τα αρχικά EMDR σημαίνουν στην αγγλική γλώσσα Eye Movement Desensitization and Reprocessing, όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως «απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων».

Η Francine Shapiro

Εμπνεύστρια της μεθόδου EMDR  είναι η Αμερικανίδα ψυχολόγος και επιστημονική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής Έρευνας στο Palo Alto της Καλιφόρνια, Francine Shapiro. Η ιδέα προέκυψε από μία  τυχαία προσωπική εμπειρία της, ενώ στη συνέχεια θεμελιώθηκε από την ίδια (1987). Κατόπιν η μέθοδος EMDR τεκμηριώθηκε μέσα από εκατοντάδες επιστημονικές  έρευνες.

Η Francine Shapiro έχει ιδρύσει και είναι επίτιμη Πρόεδρος των Προγραμμάτων Ανθρωπιστικής Βοήθειας EMDR (Humanitarian Assistance Programs – EMDR – HAP), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που προσφέρει  βοήθεια σε θύματα φυσικών καταστροφών και παρέχει εκπαίδευση σε ειδικούς σε όλο τον κόσμο.

Η Francine Shapiro, συγγραφέας πάνω από 60 επιστημονικών δημοσιεύσεων, άρθρων και βιβλίων σχετικών με το EMDR έχει τιμηθεί από την Ψυχολογική Ένωση της Καλιφόρνιας ΑΡΑ με το Βραβείο Διακεκριμένου  Επιστημονικού Επιτεύγματος στην Ψυχολογία.