Εκπαίδευση

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα εξειδίκευσης στη μέθοδο EMDR

Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Τραυματοθεραπείας EMDR

Από το 2004 διεξάγονται πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα στη μέθοδο EMDR στην Αθήνα, τη Θεσσαλονικη, την Κρήτη και την Κύπρο. Ως τον Ιούλιο του 2018 εχουν ολοκληρωσει συνολικα 284 ψυχολογοι και ψυχιατροι  απο ολη την Ελλαδα το εκπαιδευτικο προγραμμα Τραυματοθεραπειας EMDR.

Εκπαιδεύτρια είναι η Δόμνα Βεντουράτου, η μόνη στην Ελλάδα που διαθέτει σχετική πιστοποίηση (EMDR-Europe accredited Trainer).

Η εξειδίκευση απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας με άδειαεξασκήσεως επαγγέλματος και κλινική εμπειρία και έχει ως στόχο την άρτια εκμάθηση της μεθόδου.

To δίπλωμα του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας πληροί τις προδιαγραφές του διεθνούς επιστημονικού συλλόγου EMDRIA και αναγνωρίζεται απο τον ευρωπαϊκό επιστημονικό σύλλογο EMDR-Εurope  καθώς και την EMDR-Hellas
Προϋπόθεση της απόκτησής του είναι η συμμετοχή στα σεμινάρια και στην εποπτεία, η μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας καθώς και η σωστή εφαρμογή της μεθόδου.υπά Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου εξειδίκευσης στο EMDR υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης του τίτλου “EMDR-Europe accredited Pracititioner” (πιστοποιημένος θεραπευτής EMDR ) από την EMDR-Hellas, τον επίσημο εκπρόσωπο της θεραπείας EMDR στη χώρα μας και εκπρόσωπο της EMDR-Europe.

Τι συμπεριλαμβάνει ο εκπαιδευτικός κύκλος ;

 • Εισαγωγή στην ψυχοτραυματολογία
 • Βασικές αρχές της τραυματοθεραπείας
 • Ψυχοδιαγνωστική ασθενών με μετατραυματικές διαταραχές
 • Ενδείξεις και αντενδείξεις για την εφαρμογή της μεθόδου
 • Εκμάθηση μεθόδων χαλάρωσης και σταθεροποίησης
 • Λήψη ιστορικού του ασθενούς και θεραπευτικός προγραμματισμός
 • Προετοιμασία του ασθενούς για την εφαρμογή του EMDR
 • Θεραπευτικά βήματα του EMDR (standard protocol)
 • Οφθαλμικές κινήσεις και εναλλακτικές μέθοδοι αντιληπτικών ερεθισμάτων
 • Θεραπευτικές παρεμβάσεις
 • Δεοντολογικά ζητήματα
 • Θεωρητικά μοντέλα και έρευνες
 • Ειδικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή του EMDR σε φοβίες, πόνο, επιπλεγμένο πένθος κ.α.

Τα σεμινάρια συμπεριλαμβάνουν διδασκαλία, παρουσιάσεις, live demonstrations , πρακτική εφαρμογή, ανάλυση περιπτώσεων και εποπτεία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξαγεται στα ελληνικά

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΜDR

Ημερομηνίες &  αίτηση συμμετοχής 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ EMDR2019-20

CRM Advanced Training για
την επανασύνδεση με τον Πυρηνικό Εαυτό,
την επεξεργασία του τραύματος μέσα στη μήτρα
και το διαγενεακό τραύμα
ΑΘΗΝΑ
18- 21 Οκτωβρίου 2018
Εμπνεύστρια & Trainer : Lisa Schwarz, M.Ed.

Το εκπαιδευτικό  αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει το τετραήμερο εισαγωγικό κύκλο στο CRM (Basic Training).

Ο πρώτος άξονας αυτού του  εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι να διδαχθούμε ως θεραπευτές – και να καθοδηγήσουμε στη συνέχεια τους θεραπευόμενούς μας – το πώς να  βρίσκουμε πρόσβαση, να αναγνωρίζουμε και να ενσωματώνουμε τον Πυρηνικό, Διαχρονικό Εαυτό μας (Core Self), τον πραγματικό, αυθεντικό εαυτό μας, την πνευματική του υπόσταση και να τον αντιστοιχίζουμε με μια «θέση των ματιών» (βλεμματική κατεύθυνση, Eye Position) με την οποία εδραιώνεται η ουσία του πυρηνικού εαυτού  στο σώμα μας. Πρόκειται για έναν  αποτελεσματικό, απλό και περιεκτικό συνδυασμό νευροφυσιολογίας και πνευματικότητας.

Η πηγή του Πυρηνικού Εαυτού δύναται να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους:

 • Προκειμένου να  ανακαλύψoυμε, να διευρύνουμε και να ενσωματώσουμε τον Πυρηνικό εαυτό μας, ώστε να ξαναθυμηθούμε (re-member) ποιοί είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,  να επανασυνδεθούμε με την εσωτερική μας αληθινή φύση και να ενσωματώσουμε αυτή την κατάσταση της ύπαρξης στην καθημερινή ζωή, τις σχέσεις και την εργασία μας.
 • Ως μια νευροφυσιολογική και πνευματική «άγκυρα» από την οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε το τραύμα μέσα στη μήτρα ή το προγεννητικό τραύμα, την αποσύνδεση, το τραύμα πρόσδεσης και τη σωματική αποσύνδεση.
 • Προκειμένου να θεραπεύσουμε τραυματικές εμπειρίες, τον τρόμο επιβίωσης, τη διαταραχή πρόσδεσης, την προ-λεκτική αποσύνδεση, καθώς και τις «μικρές αλήθειες» και τις «ΜΕΓΑΛΕΣ Αλήθειες» της ζωής μας.

 

Ο δεύτερος άξονας του εργαστηρίου αυτού είναι η εργασία με το διαγενεακό τραύμα και τη διαγενεακή ίαση. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν πώς να εφαρμόζουν ανώτερες τεχνικές και δεξιότητες του μοντέλου CRM, προκειμένου  να αποκτήσουν πρόσβαση, να αναγνωρίζουν και να καθοδηγούν προς την ίαση τραυματικών εμπειριών, όπως τραυματικοί θάνατοι και απώλειες, θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές διώξεις, τραύματα πολέμου, ατυχήματα και  σωματικοί  τραυματισμοί που επηρέασαν τους  οικογενειακούς δεσμούς διαγενεακά. Αυτά τα γεγονότα και τα βιώματα συχνά μεταφέρονται διαμέσου των γενεών από τη μητρική,  την πατρική ή την πνευματική ρίζα με τρόπο ενεργειακό και μέσω του DNA,  έχοντας ως συνέπεια  επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς, συμπτώματα και ασθένειες  στο παρόν.  Η  «Λύση» αυτών των  παρελθοντικών τραυμάτων μπορεί να οδηγήσει όχι  μόνο στην ίαση του θεραπευόμενου, αλλά και  στην ίαση των προγόνων του και όλου του οικογενειακού συστήματος.

CRM Basic Training

ΑΘΗΝΑ

15-16 Φεβρουαρίου & 25-26 Απριλίου 2020

Εμπνεύστρια:  Lisa SchwarzM.Ed.

Περισσότερες πληροφορίες για το CRM θα βρείτε στο www.comprehensiveresourcemodel.com

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: Δόμνα Βεντουράτου,

ΣΥΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: Βικτώρια Ασκαρίδου

Κατεβάστε το  FLYER2020

και τη  ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ CRM BASIC 2020

Η μέθοδος CRM

Η ίαση από τις επιπτώσεις τραυματικών εμπειριών προϋποθέτει επαρκή ασφάλεια, όχι μόνο συναισθηματική, αλλά βιωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδρά κατευναστικά στην νευροφυσιολογία του εγκεφάλου. Μόνο τότε το τραύμα μπορεί να  επανέρθει στη μνήμη, να βιωθεί πλήρως, έτσι ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί και να αφομοιωθεί. Η επανασύνδεση, τόσο με τις εγγενείς πηγές στο σώμα μας, όσο και με τις προγονικές πηγές αποθεμάτων μας, καθώς και με την αίσθηση της χαράς είναι το ίδιο σημαντική σ’ αυτή τη διαδικασία, όπως και η ενσωμάτωση των τραυματικών και οδυνηρών αναμνήσεων μέσα από την εξάλειψη των δυσφορικών συναισθημάτων που προκαλούσαν.

Διαμέσου της ενεργοποίησης του έμφυτου, οργανικού ενεργειακού πλέγματος ίασης μέσα στο σώμα,  της ενδυνάμωσης  της  αδρανούς νευροφυσιολογικής διαδικασίας πρόσδεσης και συνήχησης,  η δύναμη και το εύρος της μεθόδου CRM  δεν περιορίζονται απλώς στο να ενεργοποιούν την ικανότητα αυτοϊασης, αλλά οδηγούν στην  αναγνώριση και την επανασύνδεση  με το κέντρο του  εαυτού μας  ως νου-σώμα- ψυχή και την  πνευματική μας ουσία.

Στο θεραπευτικό μοντέλο CRM  η  θέση των ματιών (το σημείο εστιασμού – Eye position) χρησιμοποιείται με τρόπο που να δημιουργεί «άγκυρες» θετικών καταστάσεων στη νευροφυσιολογία μας, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες που προκαλούνται από τη συνήχηση (attunement) και την πρόσδεση (attachment). Με αυτόν τον τρόπο, η επεξεργασία  του τραυματικού υλικού επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος «πλημμύρας» από αρνητικά συναισθήματα ούτε η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Εξάλλου  οι «καταστάσεις του Εγώ»  (Ego states) αξιοποιούνται θεραπευτικά, καθώς συνδέονται με τις πηγές  και διευκολύνουν  με αυτόν τον τρόπο τη ροή της φυσικής διαδικασίας επεξεργασίας. Νέες πληροφορίες μπορεί να αναδυθούν, επιτρέποντας στο θεραπευόμενο να προσεγγίσει την αρνητική εμπειρία του παρελθόντος από μια διαφορετική σκοπιά, από την οποία νέες αλήθειες μπορεί να αποκαλυφθούν με φυσικό τρόπο.

Όλη η θεραπευτική συνεδρία βασίζεται στη σωματική συνήχηση – μια βαθιά αντίληψη και επαφή του θεραπευόμενου με το σώμα του, η οποία είναι εφικτή χάρη στην ταυτόχρονη επικέντρωση του θεραπευτή στον εαυτό του και στο θεραπευόμενο.

Το μοντέλο CRM είναι αποτέλεσμα της εντατικής θεραπευτικής εργασίας που έχει κάνει η Lisa Schwarz δουλεύοντας με θεραπευόμενους που έπασχαν από σύνθετο τραύμα, τραύμα πρόσδεσης και σοβαρές αποσυνδετικές διαταραχές. Οι τεχνικές που εξέλιξε μέσα από τη δουλειά της ενίσχυσαν εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής εργασίας όχι μόνο με αυτούς τους θεραπευόμενους, αλλά εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα θεραπευτικά αιτήματα και τις διαταραχές.
Επαγγελματίες από όλες τις κλινικές προσεγγίσεις θα ανακαλύψουν στο CRM μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλες τις περιπτώσεις και εφαρμόζεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Παλαιότερα σεμινάρια του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας (ενδεικτικά):

CRM Dissociation Training, (CRM Εκπαίδευση για την αποσύνδεση) (με τη Lisa Schwarz, 2016)
Κατεβάστε ΕΔΩ τη δήλωση συμμετοχής

Σύνθετο Τραύμα, Τραύμα Δεσμού και Αποσύνδεση: Πώς δουλεύουμε με την βοήθεια ειδικά προσαρμοσμένων  πρωτοκόλλων EMDR (Με τη Ματθαία Σπαθαράκη, 2015) Κατεβάστε ΕΔΩ τη δήλωση συμμετοχής

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΒΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ:ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ EMDR (download)

(Psy.D.Deborah Rozelle, HΠΑ)

– ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΡΑΥΜΑ (Dr.Annette Brink) (download)
AΠΟΣΥΝΔΕΣΗ Ή ΔΙΑΣΧΙΣΗ (Dipl.Psych.Lydia Hantke, Institut Berlin)

A FAIRY TALE MODEL OF TRAUMA INFORMED TREATMENT
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

( με τον Dr.Ricky Greenwald, Child Trauma Institute)

ΕΝΔΟΨΥΧΙKH ΣΤΑΘΕΡΟΠΟIΗΣΗ

Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣ H ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ PETER LEVINE

– ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

– Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Close Menu